Kapurestaurálás és kapufelújítás

Az igényes kapurestaurálás, kapufelújítás összetett feladat. Egyrészt van egy műszaki tartalma, vagy mondjuk úgy, funkcionális része: ide tartozik a szárnyak és a tok szerkezeti állapota, illetve a forgópontok és a zárak működőképessége.

Másrészt van egy optikai tartalom, amely magába foglalja a vizuális megjelenést, a tetszetős látványt. A szakszerűen felújított kapu úgy néz ki, ahogy az eredetileg elkészült a gyártási évében. Hogy ezt az eredetei fényét a kapunak visszaadjuk, a fa ismerete mellett sokszor szükség van faragáspótlásra, retusálásra, korhű anyagokkal való pótlásokra és nem utolsó sorban a korhű felületkezelő anyagok ismeretére.

Egyedi forgópont

Nagy általánosságban a társasházi lakók jó része arra szokott panaszkodni, hogy nehezen nyílnak a kapuszárnyak, ami megnehezíti mindennapi életüket. Ennek orvoslására fémes szakember kollégával közösen terveztünk egy egyedi forgópontot. Ez a szárnyak visszahelyezése után is két irányban állítható, és nagyterhelésű forgócsapágyak segítik a könnyű nyitást-zárást.

Mágneszárcsere

Szükség esetén a mágneszár teljes cseréjét is meg tudom oldani. Villanyszerelő kollégámmal akár a kódos kapunyitó panel cseréjét is vállaljuk.

Ideiglenes kapu

A felújítási munka során a szárnyakat és a felülvilágítót a műhelybe szállítom, és a helyére ideiglenes OSB kaput helyezek. Ez ugyanúgy zárható és nyitható, mint az eredeti, így nem okoz a lakóknak semmiféle kellemetlenséget.

Rácsok

A kapuk döntő többségénél az ablakok és igen sokszor a felülvilágító előtt is díszes rácsok találhatók, amelyek a hosszú évek során – ugyanúgy, mint maga a kapu is – áldozatul estek a „lelkes” festőknek, így nem ritka, hogy 4-5 réteg régi, megrepedezett zománcfesték található rajtuk. Ezt tisztességesen csak leszerelés után, homokfúvással lehet eltávolítani. Ezt követően a már fémtiszta rácsokat 1 réteg korróziógátlóval és 1 réteg kalapácslakkal felületkezelem, ez megvédi azokat az időjárás viszontagságaitól és visszaadja eredeti szépségüket.

Művészi rész

Ahhoz, hogy a kapu eredeti fényét visszaállítsuk, a díszítéseket – legyenek azok faragások, esztergályozott elemek, fém rozetták – ugyancsak a megfelelő szakmai színvonalon kell helyreállítani, ami sokszor már a művészi munka határát súrolja.

Felületkezelés

Többféle lehetőség van a bejárati kapuk kezelésére, de a századfordulós tölgyfa kapuknál a külső tölgyfával borított részen a száradó olajokat szoktam ajánlani, amely kihozza, és meg is védi az érett tölgyfa szépségét. A hátoldalon, ami jellemzően fenyő, a vékonylazúros felületvédelmet szoktam javasolni.

 

Képgaléria (katt)